Hvad kan jeg købe bolig for? 3 forskellige beregnere

Hvis du er interesseret i at investere i en ny bolig, så vil det første spørgsmål  der slår dig højst sandsynligt have noget at gøre med boligens pris – og ikke mindst om din privatøkonomi realistisk set kan holde til den ekstra belastning. Hvad du kan købe bolig for er nemlig ikke en entydig størrelse, men vil i høj grad afhænge af en række forskellige faktorer. Disse faktorer vil vi nu tage et nærmere kig på, og samtidigt give dig en hjælpende hånd med på vejen.

1. Boliglån

Medmindre du har en kuffert med kontanter begravet under gulvbrædderne, så vil du højst sandsynligt være nødt til at involvere din bank i dit boligkøb. Og her vil banken typisk overveje  de følgende 2 faktorer til at bedømme hvor meget de er villige til at låne til dig:

  • Din bruttoindkomst
  • Din opsparing

Alt efter hvilken bank du vælger, så vil de nu typisk  gange din årlige bruttoindkomst med ca. 3.3 – 5,5 og herefter lægge din opsparing til dette tal. Et eksempel på et regnestykke af denne slags kunne f.eks. derfor se sådan her ud:

  • Bruttoindkomst: 500.000 kroner
  • Opsparing: 100.000 kroner
  • Samlet: 600.000
  • Banken vil låne dig: ca. 2.000.000 – 3.300.000 millioner kroner.

Disse tal vil naturligvis helt afhænge af den pågældende banks låneregler, såvel som din privatøkonomi. For at få et bedre overblik over hvad du helt præcist kan købe bolig for, så anbefales det at du prøver en pålidelig boligberegner på nettet. Find en af disse her.

2. Gældsfaktor

Når dette så er sagt, så tager ovenstående eksempel udelukkende udgangspunkt i situationer hvor der ikke er gammel gæld. Og netop gælden er her det springende punkt, idet bankerne altid vil overveje en persons gældsfaktor før et boliglån accepteres. Og hvis du ikke ved hvad gældsfaktor går ud på, så dækker begrebet ganske enkelt over et tale der viser forholdet mellem din eksisterende gæld og så din årlige indkomst før skat. Og jo større en gæld, jo højere en gældsfaktor. Dog vil banken som tommelfingerregel anse en gældsfaktor på under 3,5 som værende ok, hvorimod alt over 3,5 vil blive betegnet som risikabel. Gældsfaktoren beregnes ved at tage din gæld og dividere den med din bruttoindkomst. Regnestykket vil f.eks. kunne se således ud:

  • Gæld: 800.000 kroner
  • Bruttoindkomst: 500.000 kroner
  • Gældsfaktor: 1.6

I dette eksempel er der derfor tale om en sund økonomi, og det vil derfor typisk være muligt at optage et boliglån. Besøg eventuelt mybanker for at læse mere om gældsfaktor, samt masser af andre nyttige oplysninger i forbindelse med boligkøb.

3. Undersøg markedet

Sidst men ikke mindst, så anbefaler vi bestemt at du ikke automatisk vælger den første og bedste bank til at hjælpe dig med dit boligkøb. Gør i stedet dit fodarbejde, og undersøg de forskellige banker for at se hvem der kan give dig de bedste lånebetingelser i forhold til din økonomi. Og faktisk har de fleste banker oven i købet også deres egne boligberegnere, såsom f.eks. Nordeas boligberegner, hvilket naturligvis blot gør opgaven med at finde din nye bolig endnu nemmere.